Aftrekbaarheid AOV premie |  informatie over de belastingaftrek van de premie die u moet betalen voor uw AOV verzekering.

Voor de aftrekbaarheid AOV premie maakt het uit of u IB ondernemer bent of Directeur Grootaandeelhouder (DGA).

Aftrekbaarheid AOV premie voor IB Ondernemer
Bent u eigenaar van een eenmanszaak, een ZZP-er, firmant bij een VOF (IB Ondernemer) dan zijn de premies die u betaalt voor een AOV verzekering fiscaal aftrekbaar. Van uw verzekeraar ontvangt u aan ieder begin van het jaar een overzicht van de betaalde premies. Deze kunt u gebruiken bij uw aangifte.
Per 01-01-2013 geldt er een provisieverbod op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Voor die tijd was de fiscale aftrekbaarheid dus ook van toepassing op provisie die door verzekeraar aan tussenpersoon betaald werd.

aftrekbaarheid aov premie

Aftrekbaarheid AOV premie Polissen die voor 01-01-2013 zijn gesloten.

Deze polissen bevatten veelal nog provisie en zijn dus ook nog aftrekbaar van de belasting. De provisie wordt niet apart gespecificeerd. Wanneer u nu een AOV verzekering afsluit, ontvangt u een nota van uw adviseur. Deze nota is niet fiscaal aftrekbaar. Deze aftrekbaarheid heeft natuurlijk wel de consequentie dat de eventuele uitkering die u ontvangt vanuit uw arbeidsongeschiktheid, fiscaal belast is in box 1.

Aftrekbaarheid AOV premie voor DGA

Wanneer u DGA bent en in loondienst bij uw eigen BV, dan zijn er twee mogelijkheden om uw AOV Verzekering af te sluiten:

  • AOV prive
  • AOV via BV

Aftrekbaarheid AOV premie Prive

Wanneer u een AOV Verzekering prive afsluit, is de prive aftrekbaar via uw aangifte IB.
Het gederfde inkomen kunt u eventueel compenseren door extra salaris uit te keren of dividend. Uitkering vanuit AOV verzekering zijn belast. Heel belangrijk is dat bij een eventueel faillissement van uw B.V. de inkomensvoorziening gehandhaafd blijft wanneer u deze prive heeft afgesloten. AOV via BV
Er zijn twee mogelijkheden bij het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering via de BV:

  • De BV is verzekeringnemer en begunstigde
  • De BV is verzekeringnemer en de DGA is begunstigde

Aftrekbaarheid AOV premie ook voor de vennootschapsbelasting. Let op! Wanneer de BV failliet gaat, is er geen AOV verzekering meer.

Heeft u vragen of wilt u een offerte op maat, neem dan contact met ons op!
AOVzonderprovisie.nl is onderdeel van Hanzestedenbedrijfsverzekeringen.